Wednesday 9 November 2011

"ayam masak kuah kacang"

wahh lamanya aku xbuka blog aku nie, dah bersawang2 dah fuh!fuh! hehe, berhabuk dah, now agak bz sikit nak settle kan mcm2 persiapan, haha mcm nk kawen je bunyinya, lama lg lah, masanya akan tiba jua, tunggu ya kawan2 hehe.

now aku dalam proses nak naikkan berat badan, coz berat aku xsampai lg berat yg sesuai ngn tinggi aku, so kena lah mkn bnyak sikit, but nk maintain je, nati hbs lah kebaya aku xleh pakai haha, ada ke aku baju kebaya? propa btul cik zura nie, hehe.

so aku pun terpaksalah merajinkan diri mgeledah blog masakan yg melambak2 tu, semalam terliur lah pulak aku tgok ayam masak kuah kacang and nasi impit. so td aku pun merajinkan diri kedapur huhu, tgah berselara nie, kena masak sedap2 lah baru leh mkn bnyak2 hehe. pelik je orang nk diet aku lak kena tambahkan berat bdn haha. oklah dapat mkn bnyak2 kihkih.

dgn jayanya aku nk mempersembahkan ayam masak kuah kacang aku bersama nasi impit jeng2, haha. resepi aku cilok kat blog kak ijan ^_^ hasilnya sgt sedap. leh buat tuk yg tersayang nati cewah!! tapi aku xikut sgt resepi dia, aku olah sikit ikut resepi aku, coz ada yg letah bunga cengkih n lawang tu aku xgemar sgt bau dia :)







bahan2 yg aku guna senang je, yg ada kat dapur aku je haha..

300 g isi ayam (potong dadu)( tapi aku guna aym yg bahagian tulang, coz my fav)
200 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
5 sudu gula merah/ gula melaka
2/3 cawan gula putih
garam
1 cawan air asam jawa

Bahan-bahan tumis :-
2 batang serai


Bahan-bahan kisar :
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
15 ulas bawang merah
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
Cara-cara

Kacang tanah yang telah digoreng, di buang kulitnya dan dikisar.(Setengah halus dan setengah kasar).
Panaskan minyak,tumis serai hingga wangi,
Masukkan semua bahan kisar tadi.Biar garing sehingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan isi ayam. Masak hingga ayam hampir masak dan airnya kering sedikit.( ayam kalau nak digoreng setengah masak dulu pun lg senang)
Masukkan gula merah, gula putih dan garam. Biar mendidih seketika.
Masukkan kacang yang dikisar tadi.Kacau dan biar mendidih dengan api perlahan sehingga kuah nampak kemerah-merahan dan lapisan minyak naik ke atas.
Siap untuk dihidang.

senang kan campak2 je dah leh jadi kihkih ^_^

3 comments:

  1. amboii.. abes lah telingkup dapur mak tuh..kihkihkih
    mak pesan: ''adik lepas gunr dapor tu jgn lupe kemas balik ye..'' hihihihihihihihihi

    ReplyDelete
  2. haha zura pembersih ok, clean dapur tu leh buat cermin lg haha

    ReplyDelete
  3. oooh ..patot la org tu slalu ke dapur kalau nk bela tudung...hihihi

    ReplyDelete